tisdag 8 september 2009

Syftet med denna blogg

Thomas av Aquino, en av de främsta tänkarna genom tiderna lyckades med den enorma bedriften att introducera Aristoteles filosofi på ett sätt som stod i samklang med Kyrkans tro och tradition. Hans skrifter är präglade av en glasklarhet som är unik, och pga sin tidlöshet förblir hans särskilda teologiska och filosofiska åskådning, thomismen, aktuell även i våra dagar.



Denna blogg syftar till att göra thomismen mer känd i Sverige, och att från ett thomistiskt perspektiv kommentera allt mellan himmel och jord.

Jag hoppas att fler bidrar med inlägg här, men än så länge är det bara jag.

2 kommentarer:

  1. Det ska bli intressant att följa denna blogg och hoppas du kan bidra att rensa upp i den teologiska förvirring som centrifugerar delar av svensk kristendom.

    SvaraRadera
  2. Trevligt initiativ. Själv drev jag en studiecirkel under ett par år, då en liten grupp lekmän tog oss an en del av summan. Det var en stor upplevelse att upptäcka att Thomas inte alls är vad ryktet om honom säger; en regelmakare och ett hinder för kreativt teologiskt tänkande. Många gånger slogs man av djärvheten och friheten i tänkandet, som bara kan grunda sig i en övertygelse att sanningen finns och att den är något gott i sig. Att ta upp Thomas idag är särskilt intressant mot bakgrund av attackerna mot tron som kommer från naturvetenskapligt håll, som ofta bygger på uppfattningen att vår kunskap om verkligheten idag är oförenlig med gudstro och tanken på en skapelse. Thomas har svar på dessa frågor, det är som om han vill utnyttja varje möjlighet som ryms inom det mänskliga tänkandet för att komma sanningen nära.

    Ser fram emot att följa denna blogg!

    Ulf Silfverling

    SvaraRadera